Visakha Bucha

De geboorte, de verlichting en Nirvana van Boedha worden gevierd op de Dag van Visakha Bucha, de eerste dag met volle maan in april - mei. Rond juli-augustus is er een andere belangrijke feestdag, Khao Phansa. Deze dag markeert het begin van de Boedhistische regenseizoen retraite. Tijdens deze periode van retraite, verlaten de monniken het kloosters niet. Zij besteden hun tijd aan studie en meditatie. Drie maanden later, beëindigt de retraite. met de komst van het koele droge weer. Dit is tevens een ideale tijd voor markten en ceremonies, in het bijzonder het aanbieden van nieuwe robes aan monniken. Dit joyouze feest wordt Kathin genoemd . Al deze feesten worden nationaal gevierd.

Songkran

feestdag Songkran

Van alle feesten en festivals in Thailand, en dat zijn er veel, is de Songkran Festival is het meest opvallende, wat op grote schaal wordt gevierd, niet alleen in Thailand, maar ook in Birma, Laos en Cambodja.

Songkran is een Sanskriet woord in de Thaise vorm die de toegang van de zon in een teken van de dierenriem betekent. Maar de Songkran in dit specifieke geval is wanneer de zon staat in het teken Ram. De volledige naam is Maha Major Songkran Songkran of om het te onderscheiden van de andere. Maar de mensen noemen het gewoon de Songkran want het is de enige die ze kennen en van belang vinden. Het is hun traditionele Nieuwjaar als ze hun vakantie kunnen genieten zonder economische belemmering. Songkran Muur is een feest op de zonnekalender. Het begint op 13 april en eindigt op de 15e april, maar af en toe in een aantal jaren op de 16e april. Het Songkran is in feite de viering van de lente-equinox vergelijkbaar met die van de Indiase Holi Festival, het Chinese Ching Ming, en de christelijke festival van Pasen. Het begin van de lente als de zon de evenaar gepasseert is nu op de 21e maart.

Songkran wordt geviert met veel water, heel veel water... wat met enthousiasme naar elkaar gegooid wordt. Dikke pret dus...
Vrijwel iedere Thai doet daar aan mee, men heeft bij het huis emmers water klaar staan, waterpistool en tuinslangen in de aanslag om iedereen die nog droog is van een nat pak te voorzien.

Officiele feestdagen in Thailand

loikratong feestdag Thailand

Officiële feestdagen van Thailand

1 januari Nieuwjaarsdag
6 april Chakri dag: herinnert de troonsbestijging van Rama I, de grondlegger van de Chakridynastie
13 april Thais Nieuwjaar
5 mei Koningsdag: herdenkt de kroning van koning Bhumipol
11 mei Koninklijke ploegceremonie
12 augustus Verjaardag van de koningin
23 oktober Chualongkorndag: herdenking dood koning Rama V
5 december Verjaardag koning: uitbundige viering in Bangkok
10 december Dag van de constitutie
31 december Oudejaarsdag

Loi Kratong

Loi Krathong (het Thaise feest van het licht) is een van de populairste feestdagen van de Thai. Het is het feest wat wordt gevierd aan het einde van de regentijd om de rijstoogst te vieren. Van oorsprong is het een hindoetratditie om de watergod voor de regen te bedanken.
Loi Krathong wordt overal in Thailand savonds, nadat de zon onder is gegaan, gevierd met het te water laten van (kratongs) bootjes gemaakt van een bananenblad met daarin een kaars en bloemen. Ook worden er Thaise lampionnen, papieren ballonnen met een kaarsje opgelaten wat door de grote aantallen een mooi schauwspel is met de duizenden lichtjes in de donkere hemel.
In Sukhotai wordt het bijzonder uitbundig gevierd waar het ook gepaard gaat met een dans, klank en lichtspel, erg mooi om dat een keer mee te maken.

De dag van de olifanten

Sommige delen van Thailand hebben hun eigen speciale feesten. In september houdt Surin, de provincie in noordoosten, zijn grootste feest. Het feest van de olifanten. Honderden olifanten worden bijeengebracht om in een processie mee te lopen. Hierbij worden de rassen bepaald en wordt bekeken welke olifanten het sterkst zijn. Tevens wordt de vangst van wilde olifanten bepaald.

You are here: Home Thailand Leven Feestdagen
Thaisereizen

Wij zijn een kleine organisatie die tot doelstelling heeft zo mooi mogelijke rondreizen te organiseren in Thailand.
In Thailand hebben wij een contact persoon die u in uw eigen taal te woord kan staan.

Sitemap  .  Links

Nieuwsbrief